Indie są krajem pełnym smaków. Kuchnia indyjska to przede wszystkim aromat różnych przypraw. Dominują tutaj zupy, indyjskie pierożki oraz zdecydowanie ostre smaki. Zdecydowanie różni się ona od kuchni polskiej. To właśnie owoce są składnikiem wielu deserów.
W kuchni indyjskiej znajdziemy mandarynki, pomarańcze czy limonki. Natomiast tamaryndowiec czy mango jest składnikiem soków oraz konfitur. W przypadku warzyw, do najpopularniejszych należą: cukinia, groszek, dynia czy kalarepa. Hindusi spożywają rośliny strączkowe. Używają między innymi grochu, soczewicy czy soi. Natomiast jeśli chodzi o przyprawy, najpopularniejsza jest masala. To niezwykle aromatyczna mieszanka przypraw korzennych. Dodawana jest pod koniec gotowania. Innymi popularnymi przyprawami jest: anyż, gałka muszkatołowa, imbir czy kardamon. Kuchnia indyjska nie istnieje bez trawy cytrynowej, sezamu, mięty, mleczka kokosowego czy wody różanej.
Dania indyjskie
Tradycyjnymi daniami indyjskimi są: curry, dal, samosa, korma. Curry to dania z aromatycznym sosem. Dal jest daniem z nasion strączkowych. Samosa to trójkątne pierożki z mąki pszennej smażone w głębokim oleju. Korma to odmiana curry, zarówno mięsna jak i wegetariańska. W kuchni indyjskiej bardzo ważne są dodatki do dań. Mięso jest spożywane przez mniej niż połowę mieszkańców Indii. Mieszkańcy Indii nie mogą jeść wołowiny. Natomiast uwielbiają chleb w wersji Naan. To płaskie, drożdżowe pieczywo. Dużą rolę odgrywają również napoje. Lassi, mleko czy masala chai. Lassi jest tradycyjnym napojem na bazie jogurtu. Podawany jest na słodko. Mleko także jest podstawą. Bardzo popularny jest również ser panir. Tymczasem masala chai jest rodzajem herbaty z korzennymi przyprawami, który jest podawany do posiłków. W Indiach dodatkiem do wielu potraw jest butter chicken. To kremowy sos na bazie pomidorów, masła oraz śmietanki. Jest on podawany z kawałkami kurczaka. Marynaty są natomiast podstawą niektórych potraw. Marynata tikka, używana do marynowania kawałków mięsa czy ryby. Ma ona lekko cytrynowy smak. Marynata tandoori ma intensywny i czerwony kolor. Świetnie komponuje się z jogurtem.
Posiłki w Indiach
Główny posiłek w Indiach spożywa się wieczorem. Najczęściej jest to misa z indyjskim ryżem. Dodaje się do niej niewielką ilość wody oraz szafran. Wokół niej znajdują się mniejsze misy z potrawami. Taka kolacja składa się z sałatek, posiłku mięsnego lub rybnego, potraw wegetariańskich oraz warzyw. Śniadanie w Indiach jest zazwyczaj skromne. Rano pije się tutaj mleko kokosowe lub bawole. Tradycyjne posiłki podaje się w dużych misach czy tacach. W kuchni indyjskiej nie może zabraknąć liści bananowca. Pomimo, że kuchnia indyjska zdecydowanie różni się od europejskiej, to warto spróbować tych niecodziennych smaków. To na pewno nowe doświadczenie. Niektóre potrawy kuchni indyjskiej spożywa się palcami. Hindusi nie jedzą cebuli i czosnku. Stronią również od alkoholu i grzybów. Potrawy indyjskie praktycznie nie mają nic wspólnego z polskimi. Zarówno pod względem składników jak i nawyków żywieniowych. Wynika to ze względu kultury oraz przekonań religijnych.