Internet pełen jest reklam i opisów produktów, które wydają się niemal cudownym rozwiązaniem wszystkich problemów zdrowotnych. Do tego zdrowe życie jest po prostu modne, staje się tematem rozmów ze znajomymi lub na przerwach w pracy. Łatwo jednak popaść w nadgorliwość, spędzić się w pułapkę diety za mało różnorodnej czy niedopasowanej do rzeczywistych potrzeb. W jaki sposób zmieniać dietę z głową?
Bardzo ważne jest na początek zdiagnozowanie swoich potrzeb i celów. A także zastanowienie się, gdzie możemy popełniać błędy. Czy na przykład z jednej strony kupujesz kolejne superfooods, a z drugiej nie wyobrażasz sobie dnia bez paru puszek coli? A może jesz już bardziej świadomie, ale nie potrafisz dobrać odpowiedniej wielkości porcji i zbilansować poszczególnych posiłków albo kierujesz się gotowymi zasadami, żeby dopasować np. pory jedzenia do swojego organizmu i rozkładu dnia? Warto się przyjrzeć uczciwie swoim nawykom i przyznać się przed sobą czego się jeszcze nie wie i nie potrafi.
A potem – wybrać się na konsultacje do specjalisty. Poradnia dietetyczna to przecież nie tylko miejsce, gdzie dostaniemy gotową instrukcję, jak schudnąć, a nadwaga to nie jedyny problem, a jakim ludzie się do niej zgłaszają. Nie ma nic dziwnego w tym, że będąc zdrowi i z sylwetką mieszcząca się w normie, pójdziemy do dietetyka na konsultacje. Dobry dietetyk ma rozległą wiedzę na temat tego, w jaki sposób poszczególne składniki odżywcze współdziałają ze sobą i jak je łączyć na talerzu, aby zmaksymalizować wchłanianie. Podpowie także na przykład, co zrobić, aby posiłki i składniki, z którymi mamy problem, stały się łatwiejsze i przyjemniejsze, np. stworzy dla nas odpowiednie menu śniadaniowe, które będziemy zjadać z apetytem. Do dietetyka można udać się po poradę także przed rozpoczęciem aktywności fizycznej, by się dowiedzieć, w jaki sposób należy do niej dopasować nasze nawyki żywieniowe.
Wiele osób boi się skorzystać z indywidualnych porad dietetycznych także dlatego, że obawiają się całkowitej zmiany albo nie wiedzą, że zdrowo można jeść smacznie. Tymczasem dobry dietetyk wie, że wprowadzanie zmian powinno być przyjemnością i ma być trwałe. Znajdzie więc z pewnością zamiennik niedotaskanego awokado, znienawidzonej brukselki czy produktów odrzucanych ze względów etycznych.