Rozgrzewająca zupa

Pożywna zupa to zawsze dobry pomysł gdy mamy ochotę zjeść coś konkretnego. Zupy są bardzo chętnie podawane na obiad, często przygotowywane tak pożywnie, że zastępują nawet drugie danie i nie trzeba go już przygotowywać. Rozgrzewająca zupa sprawdzi się idealnie w deszczowe i chłodne dni, ponadto wzmacnia odporność, działa przeciwzapalnie i zapobiega wielu infekcjom.

Zupa – zdrowie na talerzu

Bardzo popularne są szczególnie zupy w formie kremu – taką zupę przygotujemy z łatwością, błyskawicznie, przy użyciu blendera. Do ugotowania takiej zupy możemy wykorzystać wszystkie ulubione warzywa. Zupa krem z marchewki na maśle to jedna z najpopularniejszych potraw podawanych w formie zupy-kremu. Dodatek masła klarowanego sprawi, że nasza zupa będzie nieco kremowa i delikatna. Podając taką zupę, nie możemy zapominać również o dodatkach, które jeszcze ulepszą smak potrawy – dobrze podać ją więc z groszkiem ptysiowym, grzankami chlebowymi powstałymi w piekarniku oraz odrobiną śmietanki.

Składniki

Do przygotowania tej zupy będziemy potrzebować takich składników jak: sześć marchewek, cebula, łyżka masła klarowanego, trzy ziemniaki, ząbek czosnku, pietruszka, kostka rosołowa, sól, curry, kurkuma i śmietana. Możemy również, jako dodatek, wykorzystać groszek ptysiowy do posypania gotowej porcji zupy.

Wykonanie

Zaczynamy od pokrojenia w kostkę ziemniaków, cebuli, marchewek i pietruszki. W garnku rozgrzewamy masło klarowane i dodajemy pokrojoną cebulę. Smażymy na średnim ogniu przez dwie do trzech minut, cały czas mieszamy.
Po tym czasie wrzucamy pokrojone marchew, ziemniaki i pietruszkę. Chwilę smażymy i mieszamy. Wrzucamy rozgnieciony czosnek i jeszcze przez chwilę smażymy, pamiętając o ciągłym mieszaniu.
Wrzucamy kostkę rosołową i całość zalewamy wrzącą wodą – warzywa muszą być w całości przykryte. Gotujemy przez kwadrans. Dodajemy przyprawy: sól, curry i kurkumę. Po tym jak zupa przestygnie, miksujemy ją przy pomocy blendera. Gotową zupę podajemy z kleksem ze śmietany i posiekaną natką pietruszki. Możemy też wykorzystać wspomniany groszek ptysiowy. Smacznego!

 

About

You may also like...

Comments are closed.