Catering dla każdego.

Trochę teorii

Słowo catering, powszechnie kojarzone jest z jedzeniem, dostarczanym na miejsce jakiegoś wydarzenia lub uroczystości. Niewiele osób wie jednak, że catering ma związek z samolotami i wywodzi się z usług jakie oferują linie lotnicze swoim klientom. Definicje cateringu, związane z jego pierwotną funkcją mówią, że jest to jedzenie, najczęściej porcjowane i mrożone na ziemi, przez pracowników lotniska, które następnie jest rozmrażane i podawane pasażerom w czasie lotu, już na pokładzie samolotu. Z biegiem czasu, usługa cateringu uległa znacznemu rozwinięciu i przeniosła się na ziemię. Jak definiuje Wielki Słownik Wyrazów Obcych PWN, catering to – „usługa polegająca na przygotowywaniu i dostarczaniu na zamówienie gotowych potraw lub na organizacji przyjęć w miejscach wskazanych przez klienta”.

 

Obecnie, catering można nazwać odrębną dziedziną wiedzy. Profesjonalne zajęcie się cateringiem, wymaga ogromnego nakładu pracy, zaangażowania i ciągłej nauki. Ponieważ jest to bardzo szeroka dziedzina, firmy często obierają wybrany kierunek, w którym się specjalizują. Na rynku wielkopolskim istnieje wiele firm, świadczących usługi cateringowe w Poznaniu. Mnogość firm utrudnia wybór, wykonawcy, ale tylko dobra firma wie, jak powinna być odpowiednio przygotowana usługa, by w pełni sprostać oczekiwaniom klienta.

 

Dobre przygotowanie usługi

Na dobrą usługę cateringową, składa się wiele czynników, których spełnienie warunkuje jej jakość. Firma świadcząca usługi cateringowe, taka jak Catering Poznań, musi dysponować przestronną, funkcjonalną i czystą kuchnią, w której przygotowywanych będzie większość zleceń. Ważne jest też wyposażenie i sprzęt niezbędny, do atrakcyjnego podania dań. Jedzenie oprócz wspaniałego smaku, powinno mieć atrakcyjny wygląd, by po odpowiednim podaniu, rezultat był efektowny. Bardzo istotnym czynnikiem, jest dostarczenie i przygotowanie zamówienia na wyznaczoną godzinę. Warunkiem punktualności są niezawodne, estetyczne i przystosowane do przewozu jedzenia samochody dostawcze. Gdy już całe zamówienie mamy ustawione na miejscu, w kontakcie z klientem, to profesjonalna obsługa jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na efekt. Pracownicy, którzy mają bezpośredni kontakt z gośćmi, muszą być niezwykle grzeczni, pomocni ale zarazem nie narzucający się. Ich obecność, obsługa i wygląd powinny być subtelnym dodatkiem do dobrej usługi cateringowej.

Czynników jakie należy spełnić, na wszystkich etapach przygotowywania i serwowania jedzenia jest dużo więcej. Powyżej wymieniono najważniejsze z nich. Od planowania, ustalania menu, aż po realizację i obsługę klienta na miejscu wydarzenia, wykonanie usługi musi być na najwyższym poziomie, bo tylko spełnienie wszystkich wymienionych już czynników, gwarantować będzie zadowolenie klienta.

Co wybrać?

Gałęzi usług cateringowych jest niezwykle dużo. Każda usługa może być niepowtarzalna, z uwagi na mnogość sytuacji i wydarzeń, którym towarzyszy catering. Podzielić je można na dwie duże grupy. Pierwszą są usługi świadczone dla klienta indywidualnego, druga to te, które kieruje się do firm i instytucji.

 

Klient indywidualny, to osoba szukająca dobrego jedzenia w przystępnej cenie, głównie na imprezy okolicznościowe takie jak chrzciny, komunie, śluby, stypy, urodziny, rocznice itp. Interesuje się również różnymi ofertami przedświątecznymi, w tym garmażerką na platerach, która ozdobi świąteczny stół, a zarazem zaoszczędzi czasu, którego w przedświątecznym gorącym okresie zawsze brakuje.

Istnieje wiele powodów dla których firmy i instytucje zamawiają usługi cateringowe. Bardzo popularne w ostatnim czasie stały się bankiety, wydawane dla szczególnych gości lub dla podkreślenia wagi jakiegoś wydarzenia w firmie.

Innym rodzajem usługi dla firm jest całodniowa cateringowa obsługa konferencji i szkoleń. W zakres takiego rodzaju cateringu, wchodzą często wszystkie posiłki w ciągu dnia. Śniadanie serwowane na początku spotkania. Przerwa lunchowa około południa, organizowana w specjalnym pomieszczeniu lub gdy prowadząc np. szkolenie klienci nie chcą tracić czasu na tradycyjną przerwę obiadową, posiłki dostarczane są bezpośrednio do sali szkoleniowej i spożywane przez uczestników w dowolnym momencie. Serwis kawowy, o wyznaczonych porach lub w razie potrzeby do całodziennego korzystania w dowolnym czasie.

 

Niektóre wydarzenia, wymagają przyjęcia w formie stojącej, ale zarazem nie tak wystawnego jak bankiet, dlatego organizowane są koktajle. Małe przekąski, kanapki, ciasteczka oraz różnego rodzaju napoje, również alkoholowe, umilają spotkanie. Istnieje wiele stron, z których można dowiedzieć się gdzie znaleźć dobry catering w Poznaniu i okolicach.

Korzyści, korzyści, korzyści …

Na popularyzację cateringu, miało wpływ wiele czynników społeczno – gospodarczych. Wzrost poziomu życia oraz brak czasu, to najważniejsze z nich. Korzyści jakie płyną z korzystania z usług cateringowych dla klienta indywidualnego, to przede wszystkim oszczędność czasu i energii, które trzeba włożyć w przygotowania. W czasie uroczystości można zająć się gośćmi, zamiast pilnować kuchni i mówiąc kolokwialnie biegać z jedzeniem. Zapewniony mamy również porządek przed i po imprezie, która pozbawiona żmudnych przygotowań i sprzątania, staje się czystą przyjemnością. Tempo życia znacznie przyspieszyło, a ludzie są zapracowani, zabiegani i ciągle zmęczeni, dlatego o wyborze cateringu decyduje często wygoda. Wybór nie jest łatwy, ale pomocne w nim mogą okazać się galerie zdjęć, które firma cateringowa umieszcza  na swojej stronie, by pokazać dotychczasowe realizacje i zamówienia.

Kompletna obsługa cateringowa jest wielopoziomowym procesem, dlatego dążenie do ideału jest bardzo trudne. Efekt końcowy zależy od pracy wielu osób, a kontrola każdego szczegółu jest trudna. Znalezienie klientów i zyskanie ich zaufania, nie jest łatwe i wymaga czasu. Niestety jeden mały błąd i utrata klienta może być nieodwracalna. Jednak jak wiadomo, każdy popełnia błędy i stanowią one drogę doskonalenia się, by po latach doświadczeń pracy w branży, proponować kompletny i profesjonalny produkt.

 

Related Posts

About The Author

2 komentarze

Add Comment