atykykuły do przedruku

Bary szybkiej obsługi

french-fast-food

Wady i zalety barów szybkiej obsługi

Bary szybkiej obsługi pojawiły się w Polsce wraz nastaniem gospodarki wolnorynkowej. Wcześniej znaliśmy je jedynie z amerykańskich filmów. W początkowych latach swojego istnienia były one wręcz oblegane zwłaszcza przez dzieci i młodzież. Dla Polaków jedzenie w postaci hamburgerów czy smażonych kurczaków w panierce było czymś nowym i niezwykle atrakcyjnym. Obecnie media coraz częściej zwracają uwagę na to, że jedzenie typu fast-food nie jest zdrowe. Ma ono jednak inne zalety. Poza tym, że jest smaczne jest także niedrogie i nie trzeba długo czekać na ciepły posiłek.

Jak wygląda praca w barze szybkiej obsługi?

Bary szybkiej obsługi zlokalizowane w dużych miastach nie narzekają na brak klientów. Częstymi gośćmi w takich miejscach są duże wycieczki szkolne, dlatego obsługa takich klientów nie jest sprawą łatwą. W barach szybkiej obsługi najczęściej pracują osoby bardzo młode. Wynika to między innymi z faktu, że taka praca pozwala na jednoczesną naukę w szkole czy na uczelni. Można tutaj ustalać swój grafik pracy według potrzeb, pracować na drugą zmianę, w weekendy albo w niepełnym wymiarze godzin. Do pracy przyjmowane są osoby bez żadnego doświadczenia w gastronomii. Nie jest ono potrzebne gdyż każda z firm zarządzających barami szybkiej obsługi mam własny wewnętrzny system szkoleń oraz swoją strategię działania. Pracownicy swoje obowiązki wykonują albo na kuchni przy przygotowywaniu posiłków albo pracują na kasie.
W barach szybkiej obsługi każdy klient sam zanosi do stolika swoje zamówienia także nie ma potrzeby obsługiwania klientów na głównej sali. Praca na kuchni polega na wykonywaniu kanapek i innych dań według ściśle określonych instrukcji. W tego typu miejscach wszystko jest zaplanowane i nie ma tu raczej miejsca na inicjatywę własną.

Menu barów szybkiej obsługi

Dania przygotowuje się bardzo szybko gdyż składają się one głównie z półproduktów. Mięsa do kanapek oraz kurczaki są grillowane co trwa nie więcej jak kilka minut. W barach szybkiej obsługi podaje się także frytki, napoje gazowe i desery, którymi najczęściej są lody z automatu. Praca w tego typu barach wymaga dobrej kondycji fizycznej, gdyż jest to głównie praca stojąca. Trzeba także umieć pracować w grupie oraz mieć życzliwe podejście do klientów. Podstawowe zarobki pracowników nie należą do wysokich na szczęście stosuje się tutaj również bardzo rozbudowane systemy motywacyjne w postaci premii rzeczowych, biletów do kina oraz bezpłatnych abonamentów medycznych.

Tagi: , , ,